2013. április 19.

Sajtos-tejszínes brokkolikrémleves

Ezt a receptet anyukám találta meg, és alapból spárgával készül. Mivel a spárga alapvetően frissen és zsengén finom, és most nem volt a piacon, ezért maradt a brokkoli. A spárgánál már amúgy ráfáztam egyszer, mert a zöld spárga eléggé fás volt, és hiába jó a turmixom, nagyon szálas maradt a leves. A brokkolinak meg szerintem hasonló íze van nagyon. Meg van kicsit az a fás, zöldes íze.

Hozzávalók:
500 g brokkoli
kb 1,5 l víz
1 tubus (100 g) tömlős sajt - lehetőleg elég lágy legyen
1 kis doboz tejszín (200 ml)
4 szelet bacon
só, bors, vegeta, fokhagyma, esetleg néhány szál újhagyma

Levesbetétnek:
egy szelet pirítós, hozzá reszelt sajt

Az újhagymát, a csíkokra vágott bacont és a fokhagymát egy picit megpárolom. A rózsáira szedett brokkolit erre rakom, és egy kicsit pirítom rajta, hogy jobban átvegye az ízért. (Persze rá lehet segíteni egy kis mangalica zsírral is ;) )Felöntöm kb 1,35 liter vízzel, vagy húsleves alaplével, úgy, hogy kb ellepje, és ízesítem.
Puhára főzöm, majd leturmixolom egy merülő mixerrel. (Turmixgép is kiváló) Ha már kréme állagú, akkor a tejszínnel elkevert krémsajttal dúsítom, és megvárom, amíg egy kicsit összerottyan. Persze lehet mindenféle zöldfűszert is keverni hozzá, hogy franciásabb, olaszosabb, magyarosabb legyen. ez szerintem jó alap, amit bármivé lehet fejleszteni.

Az eredeti recept füstölt lazacszeleteket írt levesbetétnek, én ezt most az olcsó kiszerelésű lazatörmelékkel helyettesítettem, Az egész levesbe került kb. 2 teáskanál.

A levesbetéthez pedig a kenyereket megpirítom, majd megszórom reszelt sajttal, és a sütőben vagy a mikróban ráolvasztom. A lényeg, hogy megszikkadjon, mert így fogja jól magába szívni a finom levest. Lehet díszíteni egy kis tejföllel, petrezselyemmel, de hallottam már a mentás párosításról is. Bátrabbak kipróbálhatják. Bár el tudnám képzelni a lazacos betéthez a kapros ízesítést is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése