Mint ahogy már többször is írtam, a hétvége nekem mindig nagyon nehéz. És természetesen mikor találok pont egy ilyen cikket, ahol ezt taglalják? Hát persze, hogy egy ünneplős hétvége után.
Bevallom eddig azért nem volt soha hatalmas bűntudatom amiatt, hogy bűnöztem hétvégén, mert a súlyt így is tartottam, maximum nem fogytam, és az való igaz, hogy nehezebben ment onnantól lefelé.
Sajnos nem vagyok dietetikus, sem orvos. Tehát próbálok a józan eszemre hallgatni, és kibogarászni a sok-sok okos cikkből, hogy mi az igazság valóban. Bár szerintem inkább a megérzésemre szoktam hagyatkozni.
Tévedés ne essék, nem ostorozom magamat egy-egy ilyen hétvége után, bár a cikk írója azt sugallta, hogy ezt kéne tennem, hanem visszaállok a kis megszokott menümhöz. Abban gondolom igaza van, hogy a rendszeres elcsábulás bizony nem tesz jót a szervezetnek, mert egy alacsony kalória szükséglet után rendszeresen hirtelen megugrik a táplálkozásunk, akkor a szervezet nem tudja, hogy mi is van. A vércukor szint hirtelen megugrik, és vissza áll abba a helyzetbe, ahol régen volt. Ugyan úgy a raktározós helyzetbe. Bár minden tudományos alap nélkül gondolom, ha olyan ételekből viszünk be több kalóriát, amik alapvetően nem emelek meg a vércukrot, és még a Ch mennyiségünk is a normális tartományhoz közel esik, az korántsem akkora bűn, mintha mondjuk bevágnánk egy egész krémes gyümölcstortát.
Én amondó vagyok, hogy csak fokozatosan lehet elhagyni a rossz szokásokat, mint például a köretként csak rizs vagy krumpli felfogást. A süti kiiktatása nekem nem okoz gondot. A csokit sem szeretem, a sós pogácsát azonban már annál inkább.
Éppen ezért összeszedtem néhány olyan kis trükköt, hogy kordában tudjuk tartani az étkezésünket hétvégente is.
- Mindig van valami alkalom. Ami szerintem beválhat, hogy ezekre az alkalmakra mi vigyünk sütit, vagy sós sütit. Ezt próbáljuk meg mindinkább egészségesen előállítani. És számoljuk ki, hogy darabonként mennyit tartalmaz kcal-ból, Ch-ból. Így tudjuk figyelni, hogy hol tartunk, mi fér bele, mi nem... Nem utolsó sorban pedig a házi gazda is imádni fog minket, amiért nem állítunk be üres kézzel.
- Családi lakomáknál én mindig megpróbálok egyeztetni előre. Általában ilyenkor vagy anyukámhoz, vagy testvéremhez megyünk, és velük megtudom beszélni, hogy mivel diétázom, ezért pl. grillezett csirkemellet is csináljon a rántott karaj mellé, és sok salátát. Persze a többieknek csinál krumplit is, de ha a kedvenc salimat csinálja, akkor már nem annyira nehéz megállni a köret kipakolását.
- Étterembe menetel. Hát nekem talán ez a legnehezebb. Imádom a különleges finomságokat, előételeket. Én mindig megpróbálok olyan finomságot választani, hogy ne kelljen hozzá kenyeret enni. Tehát nem éppen tatárbifszteket. Inkább valami különleges salátát, ami akár főételként is választható. Ami nálam bevált, hogy például levest kérek. Persze szintén nem kenyeres, krumplis gyulyást, hanem mondjuk húslevest, zöldséggel. Ez legalább eltelít. Főételként meg alapból köret nélkül, salátával, spárgával, káposzta salátával kérem a husit. Így biztos nem csábulok el, hogy áá.. csak egy kis krumplit eszek, a többit otthagyom. Aztán persze minden elfogy. Ha lehet fél adagot kérni, akkor az is megoldás lehet. Ha ennyit bekajáltunk már, akkor pedig desszertet már tutira nem kívánunk. Én csak az íze kedvéért szoktam egy falatot enni a pároméból.
- Borozós beszélgetés. Egy pohár bor még nem a világ vége egy este alatt. A veszélye abban rejlik, hogyha sokat iszunk, akkor bizony éhesebbek is leszünk. Egész este ha mondjuk 2 pohárral megiszunk, akkor még nem lesz másnap fejfájás, és nem is lőttük nagyon túl a kcal határunkat. Pláne ha azt be is tervezzük. A trükk az lehet, hogy azt a két pohár bort is sok szódával hígítjuk, így a 2 pohár borból simán lesz négy-öt. Így nem lesz hiány érzetünk. A több folyadék pedig jobban eltelít.
- A másik nagy trükk, ha indulás előtt bekajálunk. Előre tervezzük meg, vásároljunk be rá, és így tudunk valami olyat csinálni, amit szeretünk, és jókedvűen, jóízűen megeszünk. Így a vendégségben, étteremben már korántsem leszünk annyira éhesek.
- Tervezés. Ha nem is megyünk sehová hétvégén, de ilyenkor szívesebben megeszünk egy kiadós reggelit, vagy készítünk egy rántotthúst, akkor a megoldás a tervezés lehet. Már csütörtökön tervezzük meg, hogy mit szeretnénk enni, mit kívánnánk, keressünk jól hangzó, újfajta recepteket, mert ilyenkor van időnk megvalósítani. És persze előre vásároljunk is be rá, nehogy a lustaságunk legyen az oka, hogy esetleg az otthon megmaradt zacskós tésztát főzzük, mert nincs kedvünk lemenni a boltba.
- Itt jegyezném meg a saját praktikámat, hogy mindig legalább fejben eltervezem, hogy mit fogok enni az elkövetkező napokban, és szigorúan csak listával megyek vásárolni. Így olcsóbb is, illetve egészségesebb is, mert csak azokat a dolgokat veszem meg, amik tényleg bele illenek az étrendembe.
- Az életmódváltás, diéta, kit mit csinál éppen, egyik legfontosabb része, hogyne legyen otthon olyan dolog, amire elcsábulhatnánk. Ha chipsesek vagyunk, akkor legalább alma chipset vegyünk, és abból legyen egy zacskó a szekrénybe. Én pl. minden olyan kész zacskós terméket, amiket régen csak előkaptam, kipakoltam. Most van minden féle zab, meg búzadara, 5 féle teljes kiőrlésű liszt, kétféle édesítő. Cukormentes puding por, stb... A hűtőben is általában csak ilyenek vannak, bár bevallom a mélyhűtőben megbújik még egy kis hurka. De káposztával még akár baráti is lehet.
Én ezeket oda adtam édesanyámnak, mert rá bizony nem tudtam még ez ügyben hatni. De most ugrott be, hogy ha nincsen még felbontva, akkor ilyenkor karácsonykor mindig tartanak gyűjtést a különböző hipermarketek előtt. Ott biztosan hasznát veszik. Így nem érezzük úgy, hogy kidobtunk egy csomó pénzt, és még jótékonykodtunk is.
Ehhez eszembe jutott még egy talán norbis könyvben olvasott gondolat. Ne a saját testünket használjuk szemetesnek. Amit én látok apukámnál, hogy inkább megeszi anyukám maradékát is, de ételt nem dobunk ki. Ami a tányéron van, azt megesszük. NOS NEM!!!!! Ami a tányéron van, azt vissza lehet rakni a hűtőbe, nem kell kidobni. Alapvetően nem kell akkor adagokat főzni, így kevesebb a maradék. És inkább a saját testünket használjuk szemetesnek???? Én nem szeretném tovább. Sok étel újrafelhasználható, így nem unjuk meg. Csak egy kis fantázia kell.
- Bevásárolni nem menjünk éhesen. És itt ismét megjegyzem: LISTA!!!
- Én hétvégén már nem nagyon szoktam mozogni, de mindenkinek más az életvitele. Az biztos, hogy ez a legjobb idő kirándulni, egészséges csomagolt szendvicsekkel, saját gyártású gyümölcstumixxal. És a hangulata sem utolsó a pikniknek.
- Mozi. Nekem a mozi az egyenlő a ropogtatni valóval. Ha előre tudom, hogy mozi lesz, akkor azt előre betervezem az étrendbe. Legkésőbb másnap este. Az első amit beleszámolok a kedvenc nacho's chipsem, sajtmártással, és ehhez válogatom ki az ebédet és reggelit, hogy mi fér bele. Természetesen üdítőnek vagy light cola, de a legjobb a víz. Semmiképpen sem cukros üdítő.
Ennek ellenére persze azért megtörténhet, hogy megcsúszunk, mint én annyiszor már életem során. :)
A legfontosabb, hogy emiatt ne hagyjuk abba. Inkább tornázzunk egyet másnap vagy este, hogy legalább egy kicsit helyre hozzuk. Az egy dolog ha valamivel elcsábulunk, de azért nem kell agyon zabálni magunkat. Hiszen fejben már eldöntöttük, hogy végig csináljuk! :)
Érdemes esetleg azt is megnézni, hogy mi térített el. Mondjuk egy illat, anyuka rábeszélése, hogy milyen jóízűen ettek előttem, stb... Ha már tudjuk az okot, akkor következőre fel tudunk készülni rá, és így könnyebb megtartani a tervezetet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése